" Iedere plaats waar een jongere iets zinnig kan leren van iemand met ervaring is een onderwijsinstelling. "
(Striptekenaar Al Capp, 1909-1979)

Trude Maas-De Brouwer
Trude.nl

 

 ToezichtTalent Onderwijs Eerste KamerOndernemen ICTAan het woord |

Visie | Concreet | Publicaties

ICT: Visie

"In de top hoor je nooit mensen zeggen dat ze een chauffeur hebben omdat ze niet kunnen rijden, maar op het gebied van IT hebben ze in mijn ogen nog te vaak een 'chauffeur' om die reden, namelijk dat ze zich er niet echt in willen verdiepen. In dat stadium zitten we kennelijk nog. Dat zie ik graag veranderen"

Gezinsfoto

"Een onderwerp waarover ik nooit in mijn initiële opleiding had kunnen leren, want toen was er haast nog niets op dat gebied. Dus dat kwam pas later: een voorbeeld van levenslang leren. Ik ben me erin gaan verdiepen omdat ik twee kanten interessant vond.

Ten eerste wat je er allemaal mee kan, hoe het allerlei processen anders inricht. Ik verbaas me altijd weer dat het kan: zoals zo'n routeplanner, fantastisch dat die zo van de satelliet plukt waar je je bevindt. En dat je tegenwoordig in de Alpen gaat wandelen met een GPS in plaats van met een kompas.Het vergroot ook de communicatiemogelijkheden. Andere manieren van contact hebben. Ik vind het leuk dat ik in plaats van dat storende bellen mensen ook even een mailtje kan sturen. Dan probeer ik soms ook iets leuks te verzinnen als titel, zodat ik eruit spring tussen al die andere mailtjes. Ik heb vaak pret als ik op 'verzenden 'klik. Dan zie ik het gezicht aan de nadere kant al.

Ten tweede ben ik geïnteresseerd in het onvermogen om het gat snel te dichten tussen het moment van bedenken en dat van zinvolle toepassing.De uitvinders en ontwikkelaars kunnen meestal zelf de toepassingen niet zien. Daar zijn kennelijk anderen voor nodig. De puzzel is hoe we die sneller samen om de tafel brengen om de ontwikkelingen te bevorderen."