" De belangrijkste hoop van een land ligt in het juiste onderwijs voor haar jeugd. "
(Humanist en theoloog Desiderius Erasmus, 1469-1536)

Trude.nl

 

| ToezichtTalent Onderwijs Eerste Kamer |  Ondernemen ICTAan het woord |

Aan het woord

Columns, blogs, interviews en artikelen


Blogs op DUIC - De Utrechtse Internet Courant

DUIC is dé digitale kwaliteitskrant voor Utrechts nieuws. Een must voor iedere Utrechter. Elke werkdag rond lunchtijd in uw mailbox.

Sinds november 2012 verzorgt Trude Maas-de Brouwer, voorzitter van de Utrecht Development Board (UDB), iedere twee weken een blog op DUIC.

> Klik hier om Trude's blogs op DUIC te lezen


Columns 'Zakenkabinet' in Het Financieele Dagblad (FD)

In hun wekelijkse column op maandag in het FD traden de leden van het Zakenkabinet jarenlang op als vakminister. In dit Zakenkabinet beheerde Trude Maas-de Brouwer van 2005 t/m 2012 de portefeuille 'Schaal en Maat'.

> Klik hier om Trude's FD Zakenkabinet-columns te lezen


Utrecht aantrekkelijk dankzij uitmuntend onderwijs en goed klimaat voor ondernemers

Nieuwbrief Utrecht Development Board (UDB), 4 april 2013

Talent aanmoedigen. En zodanige regels, dat snel aanpassen aan veranderingen gestimuleerd wordt. Dat zijn de twee hoofdzaken voor stad en regio Utrecht na de raadsverkiezingen in maart 2014. De Utrecht Development Board bepleit dit in een Open Brief aan burgers, politieke partijen, college van B&W, raadsleden, bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en andere organisaties. "Utrecht Aantrekkelijk" luidt de titel van de Open Brief... [meer]

> Klik hier om dit artikel te lezen

> Klik hier om de Open Brief 2014 te lezen


Ondernemende studenten maken UU excellent

DUB - het onafhankelijke medium van de Universiteit Utrecht, 5 maart 2013

Het is zowel voor de universiteit, de stad als de studenten zelf goed dat studenten sociaal actief zijn in de stad. Opleidingen zouden dat meer moeten ondersteunen, zegt Trude Maas, voorzitter van de Utrecht Development Board.

> Klik hier om dit artikel te lezen


UDB onderzoekt toegevoegde, maatschappelijke waarde Utrechtse student

DUIC - De Utrechtse Internet Courant, 28 januari 2013

De Utrecht Development Board (UDB) onderzoekt hoe groot het aandeel is van de Utrechtse student op maatschappelijk niveau. Aankomende maand hoopt de UDB een en ander in kaart te brengen via enquêtes en discussie met de lokale studentenwereld over sociaal-ondernemerschap.

> Klik hier om dit artikel te lezen


Hulde aan de UU

DUB (Onafhankelijk medium van de Universiteit Utrecht)
22 november 2012

Trude Maas hoopt dat het pas geopende 'The Office' in De Uithof snel te klein wordt. Studenten zet ‘m op!

> Klik hier om Trude's artikel te lezen


De Volkskrant Top 200 van Invloedrijkste Nederlanders 2012

De Volkskrant, 17 november 2012

De Volkskrant brengt voor het zevende jaar macht en invloed in kaart met verhalen en de Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Wie zijn de 200 invloedrijkste Nederlanders en welke functies bekleden ze? In de lijst van 2012 staat Trude Maas-De Brouwer op nr. 96.

> Klik hier voor de Top 200 op de website van De Volkskrant


'Ooit de stadsrand: Van De Uithof naar Utrecht Science Park'

B&G, november/december 2012

Op zoek naar fysieke, sociale en economische stimulansen loopt B&G in aflevering 4 van 'Favoriete wijken' met Trude Maas-de Brouwer door Utrecht Science Park / De Uithof. Een universiteitswijk die zich ontwikkelt tot een internationaal centrum voor innovatie, research en onderwijs.

B&G is een uitgave van BNG (Bank Nederlandse Gemeenten).

> Klik hier om het artikel te lezen


Rondetafelgesprek over continuïteit van ondernemingen

ManagementScope, 9 november 2012

De belangrijkste factor voor het creëren van continuïteit van ondernemingen ligt voor de hand, menen de deelnemers aan de ronde tafel: "Alles draait erom dat mensen zich onderdeel van het geheel voelen. Dat is de taak van de leider."
Deelnemers: Trude Maas-de Brouwer, Pauline van der Meer Mohr, Maxim Spek en Albert Jan Thomassen.

> Klik hier om het artikel te lezen


'UDB en REO pleiten voor één economische Noordvleugel van de Randstad'

Open brief van UDB en REO, 3 oktober 2012

Internationale concurrentie vraagt om sterke regio’s. Ver over gemeente- en provinciegrenzen heen. Daarom moet de Noordvleugel van de Randstad met één stem spreken om gehoord te worden in Brussel, Den Haag en elders in de wereld.

In deze open brief pleiten de Voorzitters van de Utrecht Development Board (UDB) en de Raad voor de Economische Ontwikkeling (REO) regio Amersfoort ervoor om de Noordvleugel van de Randstad te beschouwen als één metropool en te werken naar één gezamenlijke lobbyorganisatie. Van Amersfoort t/m Amsterdam, zonder dat de een de ander overvleugelt.

> Klik hier om de open brief te lezen


'Aansluiting bij het topsectorenbeleid en bij het Europees beleid moet worden versterkt'

Get Connected, Nr 1, juni 2012
Uitgave van de Economic Board Utrecht (EBU)

Dubbelinterview met Jim Schuyt van de Raad voor de Economische Ontwikkeling (REO) regio Amersfoort en Trude Maas-de Brouwer van de Utrecht Development Board (UDB).

Internationale concurrentie vraagt om sterke regio’s. Ver over gemeente- en provinciegrenzen heen. Het Europa van de regio’s wordt in toenemende mate bepalend voor het uitvoeren van succesvol economisch beleid.

> Klik hier om de interviews te lezen


'Nederland gaat open source'

Sp!ts, maandag 17 januari 2011, p.10-11

Moeten studenten en starters somber zijn over hun toekomst of gaan ze ons land juist veel sterker en mooier maken? Sp!ts-verslaggever Alexander Bakker (22) spreekt invloedrijke landgenoten die nu de touwtjes in handen hebben over hoe het Nederland in 2030 vergaat. Deze week: voormalig PvdA-senator Trude Maas-de Brouwer (64).

> Klik hier om het interview te lezen


Activerend arbeidsmarktbeleid

Het Financieele Dagblad, 9 augustus 2010

Trude's ingezonden brief n.a.v. het opiniestuk 'Haal slot van de arbeids-markt' van Hein Knaapen (KPN, Directeur HR) in het FD van 1 augustus 2010.

> Klik hier om Hein Knaapen's opiniestuk te lezen

> Klik hier om Trude's ingezonden brief te lezen


Zeker in Utrecht is de kennis aanwezig

Illuster 58, p10-12, februari 2010
Alumnimagazine van de Universiteit Utrecht.

Ze zat in de Eerste Kamer voor de PvdA en was directeur bij grote organisaties als CITO en BSO/Origin. Momenteel is ze commissaris bij bedrijven als ABN AMRO, Philips Nederland en Schiphol Group. En ze is voorzitter van de Utrecht Development Board: alumna Trude Albertine Maas-de Brouwer.

> Klik hier om het interview te lezen


Parlementaire commissie-De Wit

Den Haag, 28 januari 2010

Nederland heef een relatief grote financiële sector waar sinds de kredietcrisis harde klappen zijn gevallen. De parlementaire commissie-De Wit (voluit: Tijdelijke Commissie Onderzoek Financieel Stelsel) doet onderzoek naar de kredietcrisis. De commissie-De Wit moet een heldere analyse opleveren waar lessen uit getrokken kunnen worden.

Op 28 januari 2010 werd Trude Maas-de Brouwer (commissaris ABN AMRO) gehoord door de commissie. De NOS maakte hiervan een samenvatting. Na afloop werd Trude geïnterviewd door RTL-Z.

     

NB: door onderhoud aan Trude's website zijn de video's tijdelijk niet beschikbaar.


Volkskrant Top 200 van Invloedrijkste Nederlanders 2009

De Volkskrant, 5 december 2009

De Volkskrant brengt voor het 4e jaar de Top 200 van invloedrijkste Neder-landers in kaart. De ranglijst is op 5 december 2009 gepubliceerd in een speciale bijlage en telt 38 vrouwen waaronder Trude Maas-de Brouwer op nr. 57.

Wie zijn die 200 invloedrijken en welke functies bekleden ze?

> Klik hier om verder te lezen


Opzij Top-100: de invloedrijkste vrouwen van Nederland

Opzij, november 2009

Na de bekende lijstjes van machtigste topmannen, rijkste Nederlanders en businessbabes werd het hoog tijd voor een Opzij Top-100. En hier is ie dan, de eerste aflevering van een nieuwe jaarlijkse traditie: de tien invloedrijkste vrouwen van Nederland in tien sectoren.

> Klik hier om de Top-10 in de sector Bedrijfsleven te lezen


Topvrouw Trude Maas wil meer verbinding met de basis

DR61, p4-6, najaar 2009
Ledenblad van de Reünistenvereniging van de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging / Nieuwe Vereniging van Vrouwelijke Studenten te Utrecht (U.V.S.V./N.V.V.S.U).

Trude Maas-de Brouwer is een van de meest invloedrijke vrouwen in Nederland. Zij draait al jaren mee in de top van het bedrijfsleven. Maar ook in de politiek heeft zij - met name in de Eerste Kamer - haar stem laten horen. Die stem is helder en duidelijk. Waar zij ook optreedt, zij zegt wat zij vindt. Ook al is haar boodschap confronterend voor haar toehoorders. Dat is niet normaal in de wereld van de old boys. Maar dat moet het wel worden, vindt Trude.

> Klik hier om het interview te lezen


Trude te gast bij 'Dit is de dag' op Radio 1

maandag 3 augustus 2009, 10:30-11:35 uur

In 'Dit Is De Dag' praten Tijs van den Brink en Arie Boomsma met topvrouw Trude Maas-de Brouwer en psychiater, schrijver en mensenrechtenactivist Robert van Voren.

> Klik hier om de uitzending te beluisteren
Bij een minder snelle verbinding even geduld a.u.b....

> Klik hier om de aankondiging te lezen


"Utrecht mag best wat trotser zijn"

AD Utrecht, 28 juli 2009

Voordat ze ‘ja’ zei tegen de Utrecht Development Board, richtte voorzitter Trude Maas-de Brouwer zich tot burgemeester Aleid Wolfsen. ,,Als je nota’s wilt, moet je niet bij mij zijn. Liever ga ik dingen gewoon dóen. Dat is waar ik het meeste plezier aan beleef.’’

> Klik hier om het interview te lezen


"We hebben de bankiers niet met de poten op de grond kunnen zetten"

Vrij Nederland, 25 april 2009

De toezichthouders van de banken, inclusief zijzelf, hebben zich laten degraderen tot toekijkers, zegt ABN AMRO-commissaris Trude Maas-de Brouwer. Een openhartig interview over het falen van toezicht en het gesloten bastion van de bankmannen. ‘Misschien moet Wellink zelf naar een college kwaliteitszorg.’

> Klik hier om het interview te lezen


"Wij zijn te veel ambassadeur en te weinig controleur geweest"

Goed Bestuur Jaarlezing, 15 januari 2009
Nationale Dag van Commissarissen en Toezichthouders

In het Kurhaus te Scheveningen vond op 15 januari 2009 de Nationale Dag van Commissarissen en Toezichthouders plaats. De dag werd besloten met de Goed Bestuur Jaarlezing, dit jaar gehouden door Trude Maas-de Brouwer, o.a. commissaris van ABN AMRO Holding NV.

Zij was daarmee de eerste speler in het drama rond de opsplitsing van de bank die kritisch terugkeek op haar rol als toezichthouder in de afgelopen jaren, met als doel om lessen te leren voor de toekomst.

Drie conclusies uit haar analyse die ook voor andere raden van toezicht van belang kunnen zijn: 1) Stimuleer diversiteit. 2) Kijk verder dan de officiële informatie die verstrekt wordt door de raad van bestuur. 3) Organiseer een vorm van gezonde scepsis.

> Klik hier om de samenvatting te lezen


"Vrouwen moeten nadenken hoe ze de wereld willen achterlaten voor hun dochters"

Opzij, juni 2008

Trude Maas is tegen een wettelijk quotum voor vrouwen in de top, maar vindt wel dat bedrijven zelf quota moeten instellen.

> Klik hier om het interview te lezen


Een netwerker in de harde én zachte sector

Het Financieele Dagblad, 24 januari 2007

Aflevering van een rubriek waarin kandidaten werden geportretteerd voor het mogelijk nieuwe kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie.

> Klik hier om het portret te lezen