" Technologische voortgang heeft ons enkel meer efficiŽnte middelen voor achteruitgang verschaft. "
(Schrijver Aldous Huxley, 1894-1963)

Trude Maas-De Brouwer
Trude.nl

 

 ToezichtTalent Onderwijs Eerste KamerOndernemen ICTAan het woord |

Visie | Vrouwen | Publicaties | Aan het woord


Deprecated: Function split() is deprecated in /WWW/A/.5c2/j/jtmaas1/htdocs/interviews.php on line 17

Deprecated: Function split() is deprecated in /WWW/A/.5c2/j/jtmaas1/htdocs/class/txtDB.php on line 145

Deprecated: Function split() is deprecated in /WWW/A/.5c2/j/jtmaas1/htdocs/class/txtDB.php on line 156

Talent


Deprecated: Function split() is deprecated in /WWW/A/.5c2/j/jtmaas1/htdocs/class/txtDB.php on line 145

Deprecated: Function split() is deprecated in /WWW/A/.5c2/j/jtmaas1/htdocs/class/txtDB.php on line 156

De tijd is rijp voor derde fase 'Vrouwen naar de top'

Het bruist: bedrijven onderzoeken waarom leuke vrouwen niet bij hen willen blijven werken.

Dit artikel is op 26-05-2008 verschenen in Het Financieele Dagblad

Opportunity in Bedrijf werd in 1996 opgericht met steun van de overheid. 'Meer vrouwen aan de top' was het motto. Toen de overheid zich terugtrok, was dat even schrikken. Maar veel bedrijven voelden dat het goed begrepen eigenbelang zou zijn om bij te blijven dragen aan de doelstelling. Delen van ervaring en relevant onderzoek, inspiratiesessies - die netwerkformule werkt goed. Hulde aan al die bedrijven van het eerste uur.

Gezichtsbepalende mensen voor het goede doel inzetten, gefinancierd door de overheid, leverde vaak inspirerende beweging en ook doorbraakjes op. Hoewel er ook wel eens 'ambassadeurs' waren die in aanwezigheid van camera's stoer op de zeepkist klommen, maar vergaten hun eigen organisatie te bewerken. (Die zwarte lijst bewaren we discreet in ons hart, heren...)

Ook kwam er een adviespoot, met onder meer een bedrijf dat gespecialiseerde trainingen geeft over diversiteit. Pijnlijke sessies volgden soms. Maar wel altijd productief. Want intussen weten we dat de sleutel niet zit bij de falende kinderopvang of slordige schooltijden, maar bij de heersende mannen.

Maar de vrouwen aan de top blijven schaars. En Opportunity heeft wel trouwe en actieve leden uit het bedrijfsleven, maar de overheid, departementen, en ook de universiteiten scharen zich maar mondjesmaat in de gelederen van die actieve pleitbezorgers.

Bij het tienjarig jubileumontbijt in 2006 hield socioloog Jan Willem Duyvendak dan ook een vurig pleidooi voor het uitbreiden van het actierepertoire. 'Stop blaming the victims, start shaming the power holders' was de boodschap. In goed Engels, want hij kwam net terug van een sabbatical in de Verenigde Staten.

We moesten ageren op aandeelhoudersvergaderingen, het mannenkartel aan de kaak gaan stellen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. We moesten het aantal vrouwelijke talking heads in de media turven en bekendmaken. Professor Duyvendak en de andere ontbijtgangers schudden de voorbeelden uit de mouw. Hij had gelijk. En we ontdekten ook opnieuw dat we niet alleen stonden. En dat de tijd rijp was.

Intussen zijn we ruim twee jaar verder, en het bruist.

Het ambassadeursnetwerk wordt voortaan bekostigd door het ministerie van Economische Zaken in plaats van door Sociale Zaken. Heleen Mees, publicist, econoom en jurist, roert zich stevig, ook samen met EU-commissaris Neelie Kroes.

NRC Handelsblad telt de talking heads, er zijn gespecialiseerde headhunters, McKinsey legt uit dat vrouwen toegevoegde waarde hebben in de 'business case', en bedrijven onderzoeken waarom leuke vrouwen niet bij hen willen blijven werken. Niet te vergeten timmert Sybilla Dekker met haar taskforce 'Vrouwen naar de top' aan de weg. De Tweede Kamer overweegt serieus haar pakket maatregelen om vrouwen in de top te krijgen wettelijk te verankeren.

Volop beweging dus. Wie durfde daarvan in 1996 te dromen?

Vol belangstelling zien we woensdag 28 mei tegemoet. De dag waarop een aantal toonaangevende organisaties uit het bedrijfsleven, de overheid en de non-profitsector in beweging gaat komen. Als ze hun ervaringen willen delen met anderen, zijn ze meer dan welkom in het Opportunity-netwerk. We zullen ze graag van gelouterd advies dienen als het tegenzit.

Hopelijk zal ook de overheid, die ooit Opportunity oprichtte, de daad bij het woord voegen. We hebben toch een minister met emancipatie in de portefeuille? Om uiteindelijk te bereiken waar het voor mij allemaal om draait: dat die aanstormende 35- en 40-jarige talentvolle dames, als ze eens even een dipje hebben, gewoon doorgaan. Omdat ze weten dat ze meer dan welkom zijn. Ook aan de top.

Trude Maas beheert in het Zakenkabinet de portefeuille Schaal en Maat. Ze is voorzitter van Opportunity in Bedrijf en commissaris bij bedrijven.

 

terug naar overzicht