" De belangrijkste hoop van een land ligt in het juiste onderwijs voor haar jeugd. "
(Humanist en theoloog Desiderius Erasmus, 1469-1536)

Trude Maas-De Brouwer
Trude.nl

 

 ToezichtTalent Onderwijs Eerste KamerOndernemen ICTAan het woord |

Visie | Vrouwen | Publicaties | Aan het woord

Talent: Publicaties

Win deze coach!, september 2005, SIS

Op de lijst van machtigste vrouwen van Nederland staat Trude Maas steevast op een van de bovenste plaatsen. Maar ze is wars van het begrip machtig: ‘Ik kies liever voor het begrip invloedrijk. Met macht beperk je de bewegingsvrijheid van anderen, terwijl ik juist het tegenovergestelde met mensen wil bereiken.’

Klik hier voor de eerste pagina van het interview

Klik hier voor de tweede pagina van het interview

Over vrouwelijk toptalent: 'Het gaat veel te langzaam', april 2004, Financieel Dagblad

'Het echte probleem van het niet doorbreken van vrouwelijk toptalent, zit niet aan de basis. Dat probleem zit aan de top'. 'Bij selectie hebben wij mensen een natuurlijke neiging om te klonen. Zolang er in de top een hofhouding van gelijkgestemden mannen zit, zie je weer dat daaruit een opvolger wordt gezocht. Er zijn nog steeds te weinig vrouwen die de top bereiken.
Een tweegesprek over oorzaken, maar vooral over oplossingen met Trude Maas-de Brouwer en Lieteke van Vucht Tijssen. Twee vrouwen die beide gelden als rolmodel.

Klik hier voor het volledige interview

Wie start de strijd voor Educational Security?, oktober 2003, HBO Journaal

Het is bekend dat generaals altijd bezig zijn om hun soldaten te trainen voor de vorige oorlog. Kennelijk is het erg moeilijk om de volgende te voorspellen. Onderwijs is -bijna per definitie- ook zo'n doorgeefluik van het verleden. Elke ontwikkelaar van curricula is zich daar pijnlijk van bewust. Hoever kun je gaan met incrementele veranderingen en hoe doe je de timing? Zo ongeveer het allermoeilijkste wat er is. Te vroeg is verkeerd, te laat ook.

Klik hier voor de volledige column

Langs de zijlijn, juni 2003, Tijdschrift voor HRM

De persoonlijke ontwikkeling komt in steeds meer bedrijven weliswaar aan de orde, maar de relatie met de ontwikkeling van het bedrijf wordt daarbij vaak niet of vrij indirect gelegd. Waardoor het toch een beetje de hobby kan blijven van de HR specialisten. Het is belangrijk dat ook het HR vak betrokken wordt in het innovatiedebat. En ik sluit niet uit dat dat ertoe gaat leiden dat we onderscheid gaan maken tussen Talent Development en Organisatieontwikkeling.

Klik hier voor de volledige column

Machtigste zakenvrouw zoekt niet naar die ene toppositie: De ontwikkelingswerker, oktober 2002, Forum

Niet alleen in de politiek, maar ook in het bedrijfsleven is volgens haar sprake van een dominante cultuur die het buitenstaanders lastig maakt om door te breken. Wie dat toch lukt, heeft meer zijn of haar best moeten doen dan de heersende klasse. "Vrouwen op topposities, maar ook ouderen en allochtonen, zijn daarom zeker zo goed als hun collega's. Ze zijn bovendien gekneed door hun ervaringen als enige vrouw in het gezelschap."

Klik hier voor het volledige artikel

Mijn Vader

Ode aan mijn vader, december 2001, Computable

Ik hoor met interesse aan wat mensen gaan doen, zodra ze niet meer elke dag 'hoeven'. Een marineman die molenaar wordt? Verklaar je nader zou ik zeggen. Maar een wijnhandelaar die wijn gaat maken en die na een paar jaar alweer aan vrienden gaat uitventen, dat snap ik. En een CEO die als president-commissaris een 'turn-around' aanzwengelt, die begrijp ik ook. Ik zie welke talenten zij ontwikkeld hebben in hun werk, en dat zij die talenten gewoon blijven gebruiken voor andere doelen als dat éne doel er niet meer is.

Klik hier voor de volledige column